Dinka Putar: “Savršen antistres program za mladenku i njenu kumu je – zajednički trening!”

Jednom kad odredimo datum vjenčanja, često je prvo na što pomislimo to kako izgledamo – odnosno, kako ćemo izgledati kad konačno dođe taj važan dan. Biramo haljinu, frizuru i šminku, a često planiramo i odlazak u teretanu. “Počinjem vježbati – ima da do svadbe budem najbolja verzija sebe!” Zvuči poznato?

To je baš dobar cilj, ali zahtjevan. Nekad i opasan, ako mu pristupimo nepažljivo.

Zato smo popričali s Dinkom Putar, vlasnicom fitness studija za žene. Njezin D Fitness Lab odnedavno u svojoj ponudi ima i programe vježbanja namijenjene mladenki i kumi. Kako program funkcionira, kako zbližava mladu i kumu, i kako tjelovježba i zdrava prehrana mogu pomoći ženama da na dan vjenčanja ne samo izgledaju dobro, već se i osjećaju dobro?

Evo što kaže Dinka!

Princeza.hr: D Fitness Lab je fitness centar namijenjen ženama. Otkud motivacija za pokretanje centra za vježbanje koji će svoja vrata otvarati samo ženama?

Dinka: Dugi niz godina radila sam kao fitness trenerica, kako u individualnim tako i grupnim programima. Ideja je lagano krenula i “tinjala” u meni kada sam oformila grupu Skinny kile u kojoj sam okupila žene s prekomjernom tjelesnom masom. Tim ženama bila sam trenerica, motivatorica, psihološka podrška… i tu sam zapravo shvatila da volim raditi sa ženama; volim biti uz njih i veseliti se njihovim uspjesima.

Trebalo je i vremena i hrabrosti, ali i dobrog “poguranca” od mojih prijateljica i evo me, tu sam gdje jesam. Sretna i zadovoljna.

Izvor fotografije: Instagram profil D Fitness Lab

Princeza.hr: Što preporučaš budućim mladenkama, kad je vježbanje kao priprema za vjenčanje u pitanju? Koliko prije vjenčanja je optimalno krenuti s vježbanjem, i koju bi vrstu treninga preporučila?

Dinka: Nisam jedna od onih koja voli one “tranformacijske” izraze – ni ne koristim ih. Znam da većina žena želi da se promjena dogodi u što kraćem roku, no to nije ni moguće ni zdravo. Zato im uvijek pokušavam objasniti da promjene ne idu preko noći i da treba dosta truda i znoja kako bi postigle neke vidljive i zdrave rezultate. Bilo bi zato idealno kad bi žene vježbale tijekom čitave godine.

Kad govorimo o njihovom velikom danu, važno je zadati si realne ciljeve. Najbitnije je postići da se u svojoj koži osjećaju dobro.

Princeza.hr: Kakvu ulogu u pripremama za vjenčanje igra prehrana? Savjetuješ li buduće mladenke da mijenjaju i taj dio svoje rutine?

Dinka: Općenito, prehrana igra jako veliku ulogu. Zagovaram zdrav način prehrane, bez dijeta, restrikcija i slično. Prije svega usmjeravam žene na to koje namirnice konzumirati više, koje manje, a koje u potpunosti izbaciti. Može se napraviti i plan prehrane, osobito ako se cilja na gubitak tjelesne težine.  No to mora biti zdravo i ići polako, bez izgladnjivanja. Rezultati će se i tako itekako vidjeti; a i ostati!

Princeza.hr: Program vježbanja koji je stvoren za buduću mladenku i njenu kumu čini nam se kao super ideja. Bridal bootcamp! Reci nam nešto više o tom: što te inspiriralo na osmišljavanje takvog programa?

Dinka: Inspiracija su bile moje žene na treninzima! Vrlo često na treningu čujem između žena kojekakve planove i dogovore… kao da zajedničko vježbanje potiče neku dobru volju i motivira na akciju. Otud mi ideja za program vježbanja za mladenku i kumu. Cilj je da najbolje prijateljice u nekom novom, a neutralnom i neopterećenom okruženju zajedno provode vrijeme.

Izvor fotografije: Instagram profil D Fitness Lab

Princeza.hr: Što mladenka i kuma mogu očekivati od programa? S kakvim rezultatima mogu računati – je li to nešto univerzalno ili ovisi o individualnim potrebama i željama polaznica?

Dinka: Prije svega, očekivati mogu dobru volju, zabavu i neopterećenost. Čak i ako bude kakvih napetih situacija (jer realno, priprema vjenčanja veoma je stresna) ja sam tu za njih; okrećem stvari na pozitivnu stranu i ne dozvoljavam lošu vibru.

I mladenka i kuma tog dana žele zabljesnuti. No trening nije samo vezan uz vanjski izgled, on je puno više od toga – stvara osjećaj ugode u vlastitom tijelu. A kako se osjećaš iznutra, tako sjajiš izvana.

Naravno da svaka od nas teži nekom svom savršenstvu kad je u pitanju vanjski izgled pa raspored i plan treninga prilagođavamo željama polaznica. Trudimo se napraviti / ostvariti najbolje što možemo u zadanom roku. Fizička promjena vidi se u nekoliko mjeseci, neovisno o broju na vagi; čak i ako vaga ne pokazuje manje, kad vježbamo sve smo sigurnije i samopouzdanije.

Princeza.hr: Jesu li treninzi individualni ili grupni?

Dinka: Treninzi za mladenku i kumu su individualni. Baš zato kako bismo osigurali da provode vrijeme jedna s drugom; da su opuštene i neopterećene, i da zajedno rade nešto super za sebe i svoje tijelo.

Princeza.hr: U kojoj je mjeri ovo prilika da se prijateljice povežu još intimnije prije samog dana vjenčanja, i na koji način? Je li stvar u zajedničkom ulaganju truda i pružanju podrške? Ili si isplanirala i sasvim konkretne vježbe koje tom pripomažu; koje se izvode u paru ili uz pomoć prijateljice

Dinka: Ideja je da si pružaju podršku. Nisu sve žene iste, pa tako ni mlada ni kuma. Uopće nije važno je li jedna u boljoj kondiciji od druge, bitno je da svaka na treningu da svoj maksimum; da pobijedi samu sebe, i da su si prijateljice pritom međusobna podrška. Da navijaju jedna za drugu i vesele se uspjehu one druge. Svaka od nas je puno zadovoljnija samom sobom kad na sebi vidi promjene, neovisno o tom koliko su male.

Koncept treninga ovisi o samoj mladenki i kumi – nekad trening može biti u paru i samim tim zabavan, a nekad može biti i ponešto konkretniji, odnosno usmjeren prema svakoj ponaosob.

Princeza.hr: Pripremanje za dan vjenčanja je donekle slično pripremama za bodybuildersko natjecanje, zar ne – cilj je izgledati najbolje za baš taj jedan, poseban dan! Imaš li kakve praktične savjete za mladenke i kume: na što paziti tjedan dana prije, ili dan prije, ili na sam dan?

Dinka: Savjetovala bi im da ništa ne mijenjaju, ako je sve dobro. Svaka veća promjena može donijeti rizik da nešto pođe po zlu. Pogotovo što se tiče prehrane ili treninga. Zadnjih tjedan dana mladenke i kume trebaju biti usmjerene samo na sebe, probati se opustiti i pokušati mirno i strpljivo dočekati taj dan. 🙂 Zato nikad ne savjetujem da se nešto određeno radi tjedan dana ranije ili dan ranije.

Princeza.hr: I za kraj, reci nam još ovo – izgled je važan aspekt svakog vjenčanja. Pažljivo biramo haljine i frizure i planiramo fotografiranje kako bismo izgledale čim bolje. No treniranje djeluje mnogo dublje od površine. Zašto preporučaš ženama da tjelovježbu uključe u proces planiranja svog vjenčanja?

Dinka: Zbog onog osjećaja iznutra. Neka istraživanja pokazala su da se vježbanjem potiče lučenje hormona endorfina, kojeg nazivaju hormonom sreće. Osobno, primjećujem na ženama koje dolaze na treninge da čak i kad dođu smrknutog lica (zbog raznoraznih briga – posla i obaveza) nakon treninga djeluju puno opuštenije i sretnije.

Kako je planiranje vjenčanja poprilično stresno, vjerujem da svakoj mladenki i kumi treba jedan antistres program. Zašto to ne bi bio trening?

Izvor fotografije: Instagram profil D Fitness Lab

“Kako se osjećaš iznutra, tako sjajiš izvana”

kaže Dinka. I u pravu je! Ako se osjećaš dobro jer si se riješila stresa; jer si pružila i primila podršku i povezala se bolje sa svojom najdražom prijateljicom; jer si, na kraju dana, dala sve od sebe – bit ćeš ponosna i samouvjerena. Nije li to pravo savršenstvo – bolje od bilo kakvog broja na vagi?

—-

Dinka Putar vlasnica je D Fitness Laba, fitness centra za žene. Poznata je po svom programu za zdrav i održiv gubitak prekomjerne težine, D Skinny, ali i programima namijenjenima mamama i ženama starije životne dobi. Baci oko na njen Instagram profil i saznaj više o tom kako osnažuje žene i pomaže im uzeti uzde u svoje ruke kad je u pitanju njihovo tijelo. A i saznaj više i o spomenutom programu za mladenke i kume!

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se