Povijest vjenčane fotografije: Mladenci bi odlazili u fotografski studio i snimili jednu fotografiju

vjencane-fotografije

Fotografiranje je jedno od najslađih dijelova vjenčanja. Riječ je o stvaranju uspomena koje ćeš s radošću pregledavati do kraja svog života.

No jesi se ikad pitala odakle potječe običaj fotografiranja vjenčanja? I kako je fotografiranje vjenčanja izgledalo u dalekoj prošlosti? Mi jesmo i zato smo potražile odgovore, a sada ih dijelimo s tobom. 😊

Prvo fotografiranje vjenčanja zabilježeno u doba kraljice Viktorije

Popularnost vjenčane fotografije naglo je porasla nakon vjenčanja kraljice Viktorije i princa Alberta koje se dogodilo davne 1840. godine. Naime, tada je prvi puta zabilježeno fotografiranje mladenaca.

kraljica-viktorija-vjencanje

Izvor fotografije: nzherald.co.nz

Polovicom 19. stoljeća, mladenci bi odlazili u fotografski studio i snimili jednu vjenčanu fotografiju. S obzirom na to da je u to vrijeme oprema bila prilično teška te da su fotografi često imali probleme s rasvjetom, ne čudi što se fotografiranje odvijalo upravo u studiju.  

Važno je spomenuti i kako je tada fotografiranje vjenčanja bilo dostupno samo za imućne te da mladenci nisu nosili vjenčanice i vjenčana odijela, već najljepšu odjeću koju su imali u ormaru. Tek nakon 1860. godine, mladenci su pozirali u vjenčanicama i odijelima, a sve s češće angažirali fotografa da izađe na teren.

U prošlosti su se fotografirali i pokloni koje su mladenci dobili

U 19. stoljeću postojala je praksa da se pokloni za mladence poredaju jedan pored drugog kako bi ih fotograf mogao zabilježiti.

Zanimljiv je i podatak da su fotografi nakon vjenčanja prodavali svoje fotografije. Tako su gosti na vjenčanju mogli kupiti fotografije i nositi ih svojim domovima. Uz fiksni honorar koji su dogovorili s mladencima, fotografi su na taj način ostvarili dodatnu zaradu.

Oko 1970. godine fotoaparati su postali dostupniji široj masi, a fotografije daleko kvalitetnije. No trend izrade fizičkih fotografija danas polako isparava. Naime, danas sve više mladenaca pohranjuje vjenčane fotografije u digitalnom obliku.

Budući da se trendovi u vjenčanju pa tako i fotografiranju vjenčanja vrlo brzo mijenjaju, preostaje nam da pratimo kako će ono izgledati u budućnosti. 😊

Share on facebook
Share on whatsapp
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se