Povijest vjenčane fotografije: Mladenci bi odlazili u fotografski studio i snimili jednu fotografiju

vjencane-fotografije

Fotografiranje je jedno od najslađih dijelova vjenčanja. Riječ je o stvaranju uspomena koje ćeš s radošću pregledavati do kraja svog života.

No jesi se ikad pitala odakle potječe običaj fotografiranja vjenčanja? I kako je fotografiranje vjenčanja izgledalo u dalekoj prošlosti? Mi jesmo i zato smo potražile odgovore, a sada ih dijelimo s tobom. 😊

Prvo fotografiranje vjenčanja zabilježeno u doba kraljice Viktorije

Popularnost vjenčane fotografije naglo je porasla nakon vjenčanja kraljice Viktorije i princa Alberta koje se dogodilo davne 1840. godine. Naime, tada je prvi puta zabilježeno fotografiranje mladenaca.

kraljica-viktorija-vjencanje

Izvor fotografije: nzherald.co.nz

Polovicom 19. stoljeća, mladenci bi odlazili u fotografski studio i snimili jednu vjenčanu fotografiju. S obzirom na to da je u to vrijeme oprema bila prilično teška te da su fotografi često imali probleme s rasvjetom, ne čudi što se fotografiranje odvijalo upravo u studiju.  

Važno je spomenuti i kako je tada fotografiranje vjenčanja bilo dostupno samo za imućne te da mladenci nisu nosili vjenčanice i vjenčana odijela, već najljepšu odjeću koju su imali u ormaru. Tek nakon 1860. godine, mladenci su pozirali u vjenčanicama i odijelima, a sve s češće angažirali fotografa da izađe na teren.

U prošlosti su se fotografirali i pokloni koje su mladenci dobili

U 19. stoljeću postojala je praksa da se pokloni za mladence poredaju jedan pored drugog kako bi ih fotograf mogao zabilježiti.

Zanimljiv je i podatak da su fotografi nakon vjenčanja prodavali svoje fotografije. Tako su gosti na vjenčanju mogli kupiti fotografije i nositi ih svojim domovima. Uz fiksni honorar koji su dogovorili s mladencima, fotografi su na taj način ostvarili dodatnu zaradu.

Oko 1970. godine fotoaparati su postali dostupniji široj masi, a fotografije daleko kvalitetnije. No trend izrade fizičkih fotografija danas polako isparava. Naime, danas sve više mladenaca pohranjuje vjenčane fotografije u digitalnom obliku.

Budući da se trendovi u vjenčanju pa tako i fotografiranju vjenčanja vrlo brzo mijenjaju, preostaje nam da pratimo kako će ono izgledati u budućnosti. 😊

Share on facebook
Share on whatsapp

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se