Art In Soap: Iznenadite svoje uzvanike unikatnim poklonima od kozjeg mlijeka

Soap art

Princeza.hr najveći je portal specijaliziran za vjenčanja u Hrvatskoj i Regiji. Kako bismo podržali poduzeća koja se bave pružanjem usluga i proizvodnjom/prodajom proizvoda za vjenčanja, u razdoblju od 23.3.2020. do 15.4.2020. nudimo besplatnu reklamu svim poduzećima iz branše koja su pogođena koronavirusom. Saznaj više

Drage Princeze i Prinčevi, upoznajte obitelj Korošec iz Đelekovca i njihove prirodne proizvode od kozjeg mlijeka. Sapuni, pločice za piling i tuširanje samo su neki od proizvoda njihovog brenda Art In Soap. Strpljenje i ljubav koje su utkane u ove proizvode upravo je ono što ih izdvaja od drugih, uz potpuno prirodne sastojke proizvoda.

Iako mnogi proizvođači deklariraju svoje proizvode kao prirodne, to nije uvijek istina, kaže Ivana, članica obitelji. Kvalitetu njihovih proizvoda prepoznali su i stručnjaci koji su ih okrunili zlatnom medaljom na sajmu inovacija u poljoprivredi Agro Arca.

Ono što bi vas posebno kao buduće mladence moglo zanimati su sapuni od kozjeg mlijeka. Jer želite li svojim uzvanicima pokloniti unikatne i neočekivane poklone, definitivno ste na pravom mjestu.

No da ne duljimo, prepuštamo riječ Ivani koja će nam detaljno ispričati cijelu priču.

Princeza: Molimo Vas da nam ukratko predstavite Vašu priču. Kako je sve počelo? Koliko vas trenutno radi na brendu?

Ivana: Brend prirodne kozmetike Art In Soap nastao je kao obiteljski projekt. Proizvodnjom kozjeg mlijeka bavimo se još od 2005. godine i već smo nekoliko godina u nizu najveći proizvođač kozjeg mlijeka u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Dugo smo tražili smjer u kojem bismo tom mlijeku dali neki dodanu vrijednost. Ideja za sapun nastala je prisjećanjem na neka davna vremena kada je i naša baka kod kuće proizvodila sapun od životinjskih masti, a ostale proizvode razvili smo nakon završene edukacije za fitoaromaterapeuta.

Iako je sapun sam po sebi dosadan i jednoličan proizvod, nakon što je starija kćer odlučila prestati pohađati školu crtanja odlučili smo njezine umjetničke talente preusmjeriti. Tako je nastala ideja za naziv brenda – Art In Soap.

U ovaj projekt uključena je cijela obitelj. Suprug se uglavnom bavi proizvodnjom sirovine/mlijeka i brigom za životinje, ja se bavim proizvodnjom kozmetike, logistikom i prodajom, a djeca osmišljavanjem dizajna sapuna. Osim toga, djeca se još bave i marketingom, finalizacijom, pakiranjem, pripremama za sajmove i sličnim poslovima.

art-in-soap-kozje-mlijeko
Izvor fotografije: Art In Soap

Princeza: Odakle ideja da u proizvode stavljate kozje mlijeko? Možete, molim Vas, ukratko predstaviti našim čitateljima ljekovitost kozjeg mlijeka?

Ivana: Proizvodnja kozjeg mlijeka primarna je djelatnost našeg OPG-a i, kao što sam već spomenula, dugo smo tražili smjer u kojem bismo tom mlijeku dali neku dodanu vrijednost. Čak i kada smo svladali proizvodnju prirodnog sapuna od klasičnih sastojaka, tragali smo za načinom kako u recepturu uvrstiti i kozje mlijeko.

Iako su učinci kozjeg mlijeka kao prehrambene namirnice uvelike poznati (utječe na podizanje imuniteta, a naročito ima povoljan učinak kod problema s dišnim organima), njegove dobrobiti za kožu su malo manje poznate.

No učinci kozjeg mlijeka na kožu su zaista brojni. Kozje mlijeko hrani kožu, čini ju hidriranom i mekom te djeluje protuupalno. Uz to, njegovo korištenje nema nikakvih negativnih posljedica na kožu.

art-in-soap-kozje-mlijeko
Izvor fotografije: Art In Soap

Kako biste zaista shvatili zašto je kozje mlijeko toliko dobro za kožu, objasnit ću vam detaljnije. Kozje mlijeko sadrži alfa-hidroksi masne kiseline (AHA) presudne za uklanjanje mrtvih stanica kože. One učinkovito ljušte gornji sloj kože i na taj način omogućuju sjajniji i ujednačeniji ten. Samim postupkom uklanjanja mrtvih stanica djeluje se na smanjenje akni i ekcema. Kozje mlijeko odlikuje se i izvrsnim antibakterijskim kvalitetama.

Molekule masti u kozjem mlijeku djeluju na način da inhibiraju rast mikrobioloških organizama koji zatim djeluju kao katalizator za te neželjene posjetitelje na ljudskoj koži. S druge strane, vrhnje u mlijeku djeluje kao izvrsno sredstvo za vlaženje kože, umiruje i pomlađuje kožu te ima protuupalna djelovanja.

Zbog sastava minerala u kozjem mlijeku, koža ih može izravno apsorbirati. Među njima je i selen, prirodni element koji podiže otpornost kože na utjecaj sunca. Među važnim vitaminima je i vitamin A koji igra ključnu ulogu u zacjeljenju oštećenih stanica kože pa se njegov učinak može opisati kao da koži daruje novi život i zaustavlja formiranje bora.

Jedna od najboljih karakteristika proizvoda napravljenih s kozjim mlijekom, i generalno proizvoda na bazi prirodne kozmetike, je što ne štete koži. Takvi proizvodi pružaju koži odmor koja se uslijed njihove primjene ne mora naprezati, ne svrbi, ne peče ni zateže.

art-in-soap-kozje-mlijeko
Izvor fotografije: Art In Soap

Princeza: Zašto biste našim budućim mladencima preporučili baš vaše proizvode kao prigodne poklone gostima? Po čemu su vaši proizvodi toliko posebni i drugačiji od ostalih na tržištu?

Ivana: Kako smo mi u startu razmišljali da naši sapuni budu u umjetničkom duhu, krenuli smo proučavati tehnike lijevanja sapuna temeljem kojih se, nakon stvrdnjavanja i rezanja, dobivaju različiti dezeni konačnog proizvoda.

Takvih tehnika ima nekoliko desetaka, od jednostavnijih do kompleksnijih. No kako se u konačnici radi o ručnom radu, a ne industrijskom punjenju, posvećuje se mnogo vremena izradi svake pojedine šarže.

Iako su recepture zadane i fiksne, gotovo je nemoguće svaki puta izliti šare na isti način. Naročito zato jer je zamiješana smjesa sapuna u konzistenciji pudinga. No to je istovremeno i ono što svakom komadu daje posebnu draž jer je svaki unikatan i gotovo je nemoguće pronaći dva ista. Slična da, ali ista ne.

Osim po svom sastavu i blagotvornom utjecaju kozjeg mlijeka, prirodnih i eteričnih ulja na kožu, ovi sapuni izgledaju potpuno drugačije od običnih što čini ovaj poklon zaista posebnim.

Na našem se tržištu rijetko gdje može pronaći sapun s kozjim mlijekom. Postoji tek jedan ili dva dobavljača – a ako ga i pronađete izgledom sigurno neće biti vaš prvi izbor za poklanjanje.

Princeza: Kako prepoznati prirodni sapun u trgovini? Možete li nam ukratko opisati proces kako radite svoje sapune?

Ivana: Mnogi proizvođači deklariraju svoje sapune kao prirodne, ali kako dosta proučavamo one koji se bave sličnim poslom mogu vam reći da to nije uistinu uvijek tako. Vjerujem da je prosječnom potrošaču to teško razaznati osim ako se do sada nije bavio proučavanjem deklaracija.

Što se tiče krutih sapuna, oni se dijele na glicerinske i prirodne sapune.

Prirodni sapuni su oni čiji su svi sastojci porijeklom iz prirode, primjerice: maslinovo ulje, kokosovo ulje, kakao maslac, shea maslac i sl. Prirodni sapuni sadrže i mirise prirodnog porijekla (eterična ulja), ali i bojila – kava, crvena paprika ili infuz koprive.

art-in-soap-kozje-mlijeko
Izvor fotografije: Art In Soap

Glicerinske sapune ćete prepoznati po tome što su prozirni i takvi sapuni nemaju sastojke prirodnog porijekla. Zapravo se radi o već unaprijed kupljenim gotovim sapunskim bazama koje mogu biti prozirne ili zamućene, a onda se one daljnjom preradom bojaju i dodaju im se određeni mirisi.

Izrada takvog sapuna je vremenski mnogo kraća (jer se glicerin stvrdnjava kroz par minuta i sapun je već spreman za rezanje i pakiranje) dok prirodni sapun mora proći jedan dugačak proces sazrijevanja – stvrdnjavanje od 24 do 48 sati i sušenje 3-6 tjedana.

Prirodni sapun je kao sir ili vino – stajanjem postaje još bolji. Zapravo se radi o tome da se vremenom ulažu u njega kristalići soli čime on postaje tvrđi i duže traje.

Ovime sam vam zapravo i načela odgovor na pitanje kako mi radimo svoj sapun. Inicijalno se zagrijavaju osnovne sirovine: maslinovo ulje, kokosovo ulje i shea maslac. Zatim se dodaju kozje mlijeko, eterična ulja i prirodna bojila te se sapun ulijeva u dugačke kalupe. Sapun se ostavlja od 24 do 48 sati kako bi se stvrdnuo, zatim se reže, suši 3-6 tjedana i na kraju pakira.

Ovaj osnovni postupak još se dodatno komplicira ovisno o tome koliko različitih boja ćemo koristiti (svaku boju moramo zamiješati u svojoj posudi) te koju tehniku lijevanja ćemo koristiti (hoće li to biti neki „pot swirl“ ili ćemo kapati jednu po jednu boju u kružiće ili ulijevati sloj po sloj).

sapuni-art-in-soap
Izvor fotografije: Art In Soap

Princeza: Mogu li mladenci kod Vas naručiti i personalizirane svadbene poklone ili se bira iz gotovog asortimana? Pakirate li poklone i je li to potrebno dodatno platiti?

Ivana: Mladenci prvenstveno mogu birati proizvode iz kataloga gotovih proizvoda i najčešće im oni služe kao inspiracija. Moguće je izraditi i potpuno personalizirane kombinacije gdje mladenci sami odabiru boju, oblik, miris, veličinu i gramažu poklona. Za kumove ili roditelje mogu se naručiti i gravirani sapuni s imenima ili datumom vjenčanja.

Također, mladenci sami mogu birati i ambalažu, od obične prozirne folije do raznovrsnih personaliziranih kutijica ili organdi vrećica s personaliziranim privjesnicama.

Osim sapuna, mladenci mogu svojim uzvanicima pokloniti i soli za kupanje u epruveti. Mladenci su i ovdje slobodni u izboru boje, mirisa i aranžiranja.

S obzirom da se najčešće radi o velikim narudžbama, pakiranje je uvijek dio usluge i uključeno je u cijenu proizvoda. 

unikatni-pokloni-kozje-mlijeko
Izvor fotografije: Art In Soap

Princeza: I za kraj, recite nam što biste poručili budućim mladencima. Gdje mogu pogledati vaše proizvode i kako ih naručiti?

Ivana: Budućim mladencima savjetovala bih da naruče svoje poklone na vrijeme. Potrebno je uzeti u obzir trajanje cijelog postupka posebice u slučaju kada se naručuju veliki brojevi proizvoda ili kada je riječ o personaliziranog proizvodnji.

Naše proizvode možete naći na Facebook stranici Art in Soap, Instagram profilu artinsoap.goat te na web stranici Art In Soap gdje ih ujedno možete naručiti i online. Narudžbe također zaprimamo putem e-maila opg-korosec@artinsoap.com.

Izvor naslovne fotografije: Canva

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se