Brak na prvu: Jesu li vjenčanja zaista prava?

Sigurne smo kako si već puno puta čula za novi show koji se počeo emitirati ovog ponedjeljka 16. ožujka na RTL televiziji.

Da, kao što i sam naslov kaže radi se o upoznavanju, odnosno vjenčanju ljudi prilikom prvog susreta!

Zvuči pomalo zastrašujuće, no dopusti da ti u nastavku članka malo bolje objasnimo o čemu se točno radi.

Spremna?

Kako funkcionira show „Brak na prvu“

Iako mnogi misle da je suština ovog showa kandidatima pronaći srodnu dušu, to nije u potpunosti točno. Naime, iako se dvoje stranaca vjenčaju odmah prilikom prvog susreta, oni nisu slučajno spojeni.

Može se reći kako je „brak na prvu“ zapravo jedna vrsta sociološkog eksperimenta. Pitaš se što to znači?

Parovi se zapravo biraju pažljivo od strane stručnih eksperata iz područja psihologije i ljubavnih odnosa. Obavljaju se različiti testovi na temelju kojih se odabiru kompatibilni parovi. Zvuči zanimljivo, zar ne? 😀

Dakle, svaka osoba prolazi kroz individualni razgovor, odgovara na pitanja psihotestova te podliježe testiranju na mirise, one privlačne, ali i odbojne. Uzimaju se u obzir njihovi fizički kriteriji te činjenice kakvi ih tipovi partnera privlače.

brak-na-prvu-vjencanje

Kako bi se sve to sprovelo, zaslužan je tim stručnjaka kojeg čine Boris Blažinić, profesor psihologije i sudski vještak za psihologiju, predavač, konzultant i licencirani trener za povećanje osobne i organizacijske učinkovitosti.

Uz njega je i diplomirana profesorica hrvatskog jezika, književnosti i filozofije te spisateljica Ingrid Divković. Treći član tima čini Ita Štefanek, stručnjakinja za ljubavne odnose i vlasnica agencije za spajanje parova.

Osim provođenja testova i spajanja partnera, njihov je zadatak pomagati im da se bolje upoznaju te da prebrode prepreke koje im se nađu na putu.

Zanimljive činjenice showa „Braka na prvu“

U Hrvatskoj verziji „braka na prvu“ sudjeluje 12 kandidata, šest ženskih i šest muških.

Nakon što se parovi vjenčaju, odlaze na medeni mjesec, a zatim moraju živjeti zajedno šest ili osam tjedana.

Neki parovi zaista ostanu zajedno nakon showa! Primjerice, u Americi je 15 parova od ukupno 21 ostalo zajedno, a čak pet parova još je i danas u braku!

brak-na-prvu-ljubav

Zanimljiva je činjenica i da se show prikazuje u 29 svjetskih zemalja. Osim u Danskoj gdje je show i nastao, prikazivao se i u Australiji gdje je doživio veliki neuspjeh. Tu su i SAD, Engleska, Njemačka, Francuska, Finska, Nizozemska, Belgija, Italija, Poljska, Izrael pa i susjedna Srbija.

Zanima te jesu li vjenčanja zakonita?

To ovisi o samoj državi. Primjerice, u Australiji jesu dok u Ujedinjenim Kraljevstvu nisu.

I, sviđa li ti se sada show „brak na prvu“?

Share on facebook
Share on whatsapp

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se