Sve što mašta može smisliti, Kookabee design može izraditi

Svaka je mladenka jedinstvena na svoj način pa se tako njihove preferencije i želje razlikuju kada je riječ o odabiru savršene kreacije. Osluškujući potrebe brojnih pripadnica nježnog spola i uzimajući u obzir različite parametre sa svrhom dizajniranja vjenčanice iz snova, Melita Kukec otkrila nam je trendove u svijetu vjenčanica, koje to modele nikako ne bi preporučila budućim mladenkama i još mnogo toga.

Inače, ova dizajnerica poznatija je po imenu Kookabee design, a osim dizajniranja vjenčanica te svečanih haljina bavi se i izradom ostalih odjevnih predmeta za žene. Primjerice, majica, vesta, tunika, balonera, kaputa, kao i izradom kostimografije te tekstilnih instalacija koje oduzimaju dah .

Kookabee-design

Kada ste shvatili da želite dizajnirati unikatne vjenčanice, svečane haljine te ostale odjevne predmete za žene?

Ljubav prema igri tkaninama i stvaranju odjevnih predmeta javila se još u djetinjstvu. Kada sam od raznih ostataka i krpica počela rukom šivati haljine za svoje lutke. Kasnije sam upisala srednju školu, a nakon toga studij modnog dizajna i tako je sve krenulo.

Zapravo, oduvijek sam bila više sklona detaljima nego minimalizmu, a gdje se u modi može više poigrati detaljima, nego u svečanim haljinama i vjenčanicama.

Kako se Kookabee design bavi i izradom kostimografije za razne nastupe, koji Vam je najdraži kostim kojeg ste do sad dizajnirali?

U počecima sam izrađivala kostimografiju za razne dječje predstave i plesne nastupe, no danas uglavnom prihvaćam projekte vezane uz povijesne kostime ili eventualno koncertne nastupe.

Istaknula bih da sam posebno ponosna na ovogodišnju izradu replike barokne haljine carice Marije Terezije koju je naručio jedan hrvatski grad. Haljina sa svim dodacima poput, korzeta, potkošulje, podsuknje i bokova izrađena je prema slici stvarne Marije Terezije i haljine u kojoj je naslikana.

Što vas inspirira prilikom kreiranja vjenčanica?

Budući da najviše volim koristiti svilu, nježnu čipku s decentnim ukrasima te modele koji su nježni i ženstveni, poštujući svojstvo tkanine s kojom radim, najčešće me inspirira sama tkanina. Već pri samom pogledu i dodiru tkanine dobijem ideju kako ju i na koji način pretvoriti u prekrasnu vjenčanicu ili neki drugi odjevni predmet.

Kakvim trendovima kada je u pitanju odabir vjenčanica trenutno svjedočimo?

Moram napomenuti da su današnje vjenčanice izrazito ženstvene i zavodljive, tako da prevladavaju modeli s duboko otvorenim leđima, raspori koji otkrivaju cijelu nogu te uske haljine koje naglašavaju figuru. Također, i dalje je jako prisutna čipka, no često ostavlja dojam kao da je samo čipka na goloj koži.

Smatram da su trenutno vrlo in i 3D elementi. Bilo kao cvjetovi na čipki, resice i slično, ali i rukavi na vjenčanicama, bez obzira radi li se o uskim dugim rukavima ili nekoj voluminoznijoj varijanti.

Iako su još uvijek prisutne vjenčanice princeza kroja s korzetom i kilometrima tila, današnje se mladenke ponajviše odlučuju za laganije varijante vjenčanica koje im omogućavaju slobodnije kretanje. Zato su i posebno popularne vjenčanice nježnijih donjih dijelova od meke tkanine, svile, muslina ili laganijih čipki s naglašenim strukom te nekim lijepim oblikom haljine u gornjem dijelu.

Kookabee-design

Znaju li današnje mladenke što žele ili ih često savjetujete prilikom kreiranja njihove savršene vjenčanice?

Kako je vjenčanica najvažnija haljina koju će žena odjenuti u životu, mladenke se vrlo dobro pripreme u smislu da dobro istraže različite ideje na internetu, stoga najčešće dođu s hrpom raznih fotografija. Na meni je tada da profiliram sve te ideje te da s klijenticom dođem do najboljeg rješenja. Pri tome veliku pažnju pridajem građi tijela svake mladenke te modelu kojeg je ona zamislila. Drugim riječima, dobro promislim odgovara li zamišljeni model njenoj figuri.

S druge pak strane, neke se mladenke odluče do kraja prepustiti mojim rukama te mi povjere kreiranje njihove posebne vjenčanice od početka do kraja. Takve mladenke obično dođu bez fotografija, eventualno s nekim inputima. Primjerice, “ne vidim se u vjenčanici princeza kroja”, “voljela bih da je vjenčanica lagana” ili “ne volim previše ukrasa”.

Kreiram pak li vjenčanicu za određenu osobu, u tom me slučaju inspirira i njena osobnost te prvi dojam koji steknem pri upoznavanju i našem prvom razgovoru pa prema tome ponudim neke svoje ideje nakon čega se bacam na crtanje skice.

Naime, dovoljno je da žena zna što ne voli, što tada smatram polaznom točkom, a kroz razgovor s mladenkom dolazim do svih ostalih detalja.

Iako preferirate individualni pristup prema svakoj klijentici, postoji li univerzalni model vjenčanice koji bi dobro pristajao svakoj mladenki?

Većini žena odgovara model haljine rezan visoko u struku pri čemu rez, odnosno pojas ide od linije ispod grudi i spušta se nekih 10 cm u struk. Takav rez izdužuje figuru i naglašava struk, čak i kod žena koje nemaju posebno naglašen struk. Također, donji dio koji lijepo pada, krojen iz kruga, odlično pokrije eventualne viškove oko struka ili bokova, a naravno pristaje i ženama savršene građe.

To naravno nije pravilo, ali prema mojem iskustvu takav se model može dobro primijeniti na većinu građa ženskog tijela.

unikatne-vjencanice

Postoji li model kojeg nikako ne biste preporučili ni jednoj mladenki?

Nikako ne bih preporučila vjenčanicu koja je previše sexy, koja više otkriva nego pokriva, kao ni previše dubok dekolte kod žena s većim prsima. Vjenčanje je ipak događaj koji zahtjeva određenu dozu elegancije bez obzira koliko je ležeran naš osobni pristup.

Ženama koje nemaju prirodno naglašen struk ne preporučujem sirena kroj, dok pak princeza kroj s korzetom nikako ne bih savjetovala plus size mladenkama.

Žene ponekad misle da će sakriti višak ako se utegnu u korzet, međutim s tim još više naglase upravo ono što žele sakriti. Ogledalo nam ne pokazuje uvijek realnu sliku, nego naše subjektivno viđenje sebe. To je zapravo i jedna od prednosti izrade vjenčanice kod dizajnera jer dizajner će znati preporučiti što bi ženi najbolje pristajalo. Drugim riječima nosi li haljina njegov potpis, to je njemu preporuka, dok je salonima važno samo da vam prodaju haljinu, svejedno koju.

kookabee-design

Koji su najtraženiji modeli vjenčanica vaših klijentica?

Upravo takvi modeli koje i sama preferiram. Dakle, nježne, lepršave i laganije vjenčanice su favorit i kod mladenki koje dolaze u Kookabee atelje po svoju najvažniju haljinu. No bez obzira na svoje preferencije, izrađujem i druge modele vjenčanica za koje se dogovorimo. Primjerice, perlane čipke, korzete, sirena kroj, princeza kroj ili neki retro stil haljine. Naravno pod uvjetom da takav model pristaje mladinoj figuri.

Zapravo, sve što mašta može smisliti moje ruke mogu izraditi, a osmjeh i zadovoljstvo mladenke kad prvi put ugleda i odjene svoju gotovu vjenčanicu je ono zbog čega obožavam to što radim .

Budući da su Vaše kreacije nedavno bile predstavljene na modnoj reviji u atriju Županijske palače u Varaždinu, imate li u planu slične događaje na kojima će biti predstavljene Vaše kreacije?

Sljedeća modna revija koju spremam održat će se na Svečanom balu Varaždinske županije. Dakle, u HNK-u Varaždin krajem prvog mjeseca iduće godine.

unikatne-haljine

Kako je ovogodišnji Špancirfest bio ukrašen prekrasnim leptirima u Vašoj izvedbi, moramo Vas malo pitati i o tome odakle ljubav za njihovim kreiranjem?

Kreativan um nikad ne miruje i u mojoj se glavi rađaju razne ideje i zamisli koje nisu uvijek vezane samo uz modu i odjeću. Mnoge od njih nikad na kraju ne zažive, ali taj je projekt nešto što sam već duže vrijeme imala želju izraditi i sad sam za to dobila priliku.

Radi se tekstilnoj instalaciji u zraku pod nazivom Metamorfoza, u motivima gigantskih leptira i vilinskog konjica, dimenzija u promjeru oko 5,5 metara. Iznimno me veseli što su ih i prolaznici jako dobro prihvatili te da su moji leptiri bili jedan novi, svjež te zanimljiv ukras našem gradu i Špancirfestu. Nadam se iduće godine izraditi još kojeg novog člana za njihovu ekipu!

leptiri

Kako buduće mladenke mogu naručiti vaše unikatne kreacije?

Buduće me mladenke mogu potražiti u Kookabee ateljeu koji se nalazi u centru Varaždina. Točnije na adresi Kukuljevićeva 18, no za sve informacije i dogovor vezan uz izradu svečane haljine ili vjenčanice po mjeri potrebna je najava i rezervacija termina sastanka.

Također, buduće me mladenke mogu kontaktirati i putem Facebook stranice Kookabee design – fashion & wedding, email adrese: melita@kookabee.com ili na broj telefona: 098/162 1498

Za kraj, svim pripadnicama ženskog spola poručujem da se veselim biti dio njihove priče, kao i pretvaranju njihove zamišljene ideje u stvarnost!

Dragoj se Meliti zahvaljujemo na odvojenom vremenu i želimo joj mnogo uspjeha u daljnjem radu.