Detalji na koje moraš paziti pri planiraju LGBT+ vjenčanja

lgbt+-vjencanje

Ako uskoro sklapaš životno partnerstvo i planiraš veliko vjenčanje, vjerojatno već znaš da je mnogo toga isto kao i s tradicionalnim, heteroseksualnim vjenčanjima. Sala, svjedoci, pokloni, dekoracije, glazba, fensi odjeća, dugogodišnji kredit – sve te to čeka 😆. No, životno partnerstvo još uvijek, nažalost, zahtijeva posebnu pažnju oko nekoliko detalja. Zato ti donosimo neke savjete koje trebaš imati na umu pri planiranju svog LGBT+ vjenčanja.

Popis gostiju

Svi znamo da se parovi vječno muče s popisima gostiju. Koga pozvati, koga ne pozvati, tko je mene pozvao… A LGBT+ popis uzvanika još je složeniji utoliko što moraš razmisliti o tome koga bi vam od tvoje rodbine, starih prijatelja i kolega bilo ugodno imati na proslavi.

Sigurno ima onih koji su se udaljili od tebe kad su saznali za tvoju rodnu ili seksualnu orijentaciju. Sigurno ima rodbine koja potiho (ili malo manje tiho) ne odobrava tvoj životni stil. Savjetujemo da sve te ljude prekrižiš s popisa. Možda će se netko uvrijediti, ali to je dan rezerviran za vas dvoje i zaslužujete ga provesti u okruženju punom iskrene podrške i glasne proslave vaše ljubavi.

Odjeća

lgbt+-vjencanje

Svadbena odjeća jedan je element s kojim možete eksperimentirati, tim više ako ste dvije mladenke. Za mladoženje je odjeća najčešće predvidljiva – neko dobro odijelo i lijepa košulja. Mladenke ponekad vole izazivati tradicionalne rodne norme, pa jedna ili obje često odaberu biti u odijelu. Česta je i kombinacija u kojoj obje mlade nose prelijepe, raskošne vjenčanice u kojima im je zajamčena nezaboravna glamuroznost!

Moda je nešto što nam dopušta originalnost i kršenje očekivanih izbora. Važno je samo da izaberete ono u čemu se osjećate ugodno, lijepo i svoje 😁 .

Ceremonija

Ukoliko ste se odlučili na improviziranu šetnju do oltara, odnosno, u ovom slučaju, matičareva stola, isplanirajte unaprijed kako želite da to izgleda. Možete odabrati opciju šetnje s roditeljima, odnosno sami. Može jedno od vas čekati dok drugo dolazi, a možete i ruku pod ruku prošetati uz neku prikladnu pozadinsku glazbu.

Što se tiče vaših svjedoka, nemate nikakvu obvezu o tome da se njihov rodni identitet poklapa s vašim. To je običaj koji je karakterističan za crkvena vjenčanja, a vi ste slobodni da izaberete bilo koga, gdje god se oni na rodnom spektru nalazili.

Naravno, po želji, odaberite iz ceremonije isključiti neke dijelove koji ne odgovaraju vašemu iskustvu. “Možete poljubiti mladu” nije baš prikladno ni u skladu s današnjim shvaćanjem romantične ljubavi. Radije odaberite “Možete se poljubiti” ili neku alternativu koja se vama najviše dopada. Samo se ne zaboravite unaprijed dogovoriti s matičarem da ne bi bilo nekih nesporazuma.

Bonus prijedlog: Umjesto trobojnice, mašite LGBT+ zastavom 😉