Ne želiš kumu? To je sasvim u redu!

Ne želiš kumu? To je sasvim u redu!

Kuma je većini mladenaka broj dva osoba na vjenčanju (odmah iza odabranika za kojeg se mlada odlučila vjenčati).

To je osoba od povjerenja koja najviše pomaže pri organizaciji svadbe, najbolja prijateljica i snaga u najtežim trenucima.  S druge strane, možda ti imaš više od jedne takve uzdanice. Možda ti je teško izdvojiti nekoga za kumu i misliš da bi taj izbor bio nepravedan prema drugim važnim ljudima u tvom životu.

To je sasvim u redu!

Djeveruše

Bez obzira tko što kaže, ne moraš imati kumu! Naravno, trebat će ti neki svjedok za vjenčanje kod matičara, odnosno u crkvi, ali ta osoba ne mora biti tvoja kuma u punom smislu te riječi.

Umjesto toga, izaberi svoje djeveruše, okupi ih i objasni im situaciju. Sigurno će sve biti presretne čuti da su ti jednako važne. Da su jednako privilegiran dio tvoga vjenčanja i da mogu podijeliti odgovornosti međusobno. Tako ćeš skinuti pritisak koji bi postojao da si izabrala samo jednu za kumu i da je sve na njenim ramenima.

Naravno, ako ti se ne sviđa ni ova ideja, ne moraš imati ni djeveruše. Možeš potpuno zaboraviti taj koncept.
Organizaciju prepustiti ljudima kojima vjeruješ, bez da i ti i oni osjećate međusobnu obvezu.

Maids to Measure - long white bridesmaids dresses
Izvor fotografije: www.lovemydress.net

Pomoć pri organizaciji

Znaš da će ti trebati pomoć s organizacijom, pa se nemoj sramiti tražiti svoje prijatelje i prijateljice da uskoče.

Bez obzira je li netko kuma, djeveruša ili nijedno, sigurno će naći koji dan za tebe. Različiti ljudi ti mogu pomoći oko tradicionalnih zadaća koje obavlja kuma: planiranje djevojačke, pomoć oko slanja pozivnica, obilaženje dućana u potrazi za vjenčanicom i nakitom, emocionalna potpora i sve ostalo što usput iskrsne!

Podjela zadataka

Pri podjeli zadataka, misli na svačije mogućnosti i sposobnosti. Sigurno imaš neku rođakinju koja je dobra s tehnologijom. Nju zaduži za web stranicu vjenčanja. Neka ona s najboljim modnim ukusom ide s tobom u kupnju vjenčanice. A sestra koja poznaje svu tvoju rodbinu može pomoći s popisom gostiju i pozivnicama.

Maids to Measure lilac bridesmaids dresses and lilac hair bows
Izvor fotografije: www.lovemydress.net

Oko dekoracija se možete svi zajedno zabaviti i izraditi ih u jedno popodne. Zamoli onu koja je najkreativnija da unaprijed pripremi neke ideje. Zajedno možete odlučiti koja je najbolja.

Zapamti, nema ništa loše u tome da svoje vjenčanje organiziraš onako kako se tebi najviše sviđa. Ne zaboravi usput misliti na tuđe osjećaje i objasniti bliskim osobama razloge zašto si se odlučila planirati svadbu bez kume ili bez djeveruša. Sigurno će razumjeti i puno će im značiti što ti je bilo dovoljno stalo da otvoriš tu temu i izneseš svoje razloge.

Kad se sve zbroji, svi ste na dobitku! Nikoga nećeš preopteretiti, a osjećat ćeš se kao da si dobila više kuma umjesto jedne.

Izvor naslovne fotografije: Canva