Običaji na vjenčanjima u Hrvatskoj

Sto ljudi sto čudi! U našoj verziji je tri kraja, a bezbroj vjenčanih običaja.
Ovisno ideš li na pir, svadbu ili vjenčanje, ovo su običaji koji te očekuju  .

Tradicionalni običaji na kontinentalnoj svadbi

Međimurci su prvi koji se slažu s tim da je više bolje! Tako da se uobičajeni broj gostiju kreće između 200 i 250. Specifičan običaj se odvija prije samog vjenčanja, neposredno nakon zaruka. Riječ je o tzv. „natepanju“.

Natepanje je međimurski običaj zasipanja dvorišta perjem, toaletnim papirom i svakakvim smećem. Nije poznata povijest ovog običaja niti kako je točno nastao. Moguće da je bila riječ o međimurskim zaraćenim obiteljima Julije i Romea.

Na dan vjenčanja se odvija tzv. spričavanje i kupovanje mladenke. Nezaobilazno je razbijanje tanjura prije posluživanja juhe za sreću mladencima  .  Poslije juhe su na meniju obavezne štrukle.

Običaj u Slavoniji je taj da se prije samog plesa s mladenkom pogase sva svjetla. Svaki gost donosi upaljenu svijeću. Svijeće se slažu u obliku srca i tada ples može započeti.

obicaji-na-vjencanju

Slavonci veliku važnost pridaju spremanju mladenke za njen veliki dan. U redu je stati pred ormar i napraviti cijelu ceremoniju. Običaj je da mladenku odijevaju njene vršnjakinje, ali uz nadzor starijih i udanih žena.

U Zagrebu i okolici se održao običaj posipanja mladenaca rižom. Riža je simbol plodnosti. Ovim činom se mladencima želi mnoštvo djece i što ranije zasnivanje obitelji.

Običaji na vjenčanju primorske Hrvatske i Istre

Istrijani svoje odabranice prose ritualnim razgovorom. Karakteristični za Istru su napovijedi kante u crkvi i prevoženje škrinje iz mladenkine kuće. Mladići iz mladenkinog sela postavljaju barikade.

Na dan vjenčanja se izvodi lažna nevjesta.
Običaj kojim se iz kuće izvode mlade djevojke, a za pravu mladenku se treba platiti. Obično je kum zadužen za pregovaranje.

Svadbena povorka u Istri poznaje institucije staroga svata, kumova, a često je prati mantinjada.
Mantinjada je svečana melodija koja se izvodi na sopelama (roženicama). Priprema se i svadbeni kolač koji se razlomi.

Kad smo već kod hrane, moramo spomenuti i običaj bacanja jabuke.
Jabuka je poznat simbol u ceremonijama vjenčanja još od vremena starih Slavena.

Jabuka se baca preko kuće za sreću u braku  .

Planiraš li se ti pridržavati kakvih svadbenih običaja ili ćeš ih vješto izbjeći?

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se