Izbjegnite ove prepreke pri planiranju svog LGBT+ vjenčanja

Izbjegnite ove prepreke pri planiranju svog LGBT+ vjenčanja

Iako je u Hrvatskoj životno partnerstvo legalno od 2014. godine, gej i trans* parovi još uvijek nailaze na visoku razinu diskriminacije pri planiranju vjenčanja.

I zato vam pišemo o nekim faktorima oko kojih trebate biti oprezni pri organizaciji i izvedbi vašeg savršenog dana  .

Gosti na LGBT+ vjenčanju

Ono što ćete prvo osjetiti jest, naravno, diskriminacija od strane rodbine i uzvanika na vjenčanju koji ne odobravaju vaš seksualni ili rodni identitet. Njima su takve svadbe travestija i sramota, a često vam se to neće libiti ni reći u lice prvom prilikom.

Ako su to neki stari prijatelji ili daljnja rodbina koju ste htjeli pozvati čisto radi reda i koji nisu očekivali taj poziv, njihova vas reakcija može iznenaditi. Naravno, izazvati vam i veliku nelagodu. Zato na vjenčanje zovite ljude koji su vam važni. Koji su sretni zbog vas i spremni su to pokazati.

Ukoliko budete htjeli obaviti i neke riskantne pozive, budite spremni na negativne reakcije. Odgovorite na njih kojim god načinom vi osjećate da je ispravno.

Prvi ples

Zna biti nezgodno odabrati pjesmu za prvi ples za istospolno vjenčanje. Zato smo za vas popisali neke prijedloge rodno neutralnih ili LGBT+ pjesama i izvođača .

Ceremonija

Što se ceremonije tiče, neke veće prepreke ne bi trebale postojati. Kod matičara bi za sve situacije procedura trebala biti ista. Osjetite li u nekom trenutku da niste dobrodošli, pokušajte zamoliti za nekoga drugoga, tko bi vašem vjenčanju pristupio na vama ugodan i primjeren način.

Medeni mjesec

Da je ugostiteljstvo u Hrvatskoj još uvijek puno homofobije, potvrdilo se na ljeto 2018. godine kad vlasnik apartmana u Zadru nije htio iznajmiti apartman gej paru iz Brazila. Nažalost, to je nešto s čim ćemo se još dugo morati nositi.
Zato budite oprezni pri izboru lokacije za medeni mjesec.

Za lokacije sigurne za LGBT populaciju u Hrvatskoj glase otoci Hvar i Rab, cijela Istra i grad Zagreb. Ako želite putovati u inozemstvo, provjerite na internetu kojim biste se lokacijama mogli osjećati dobrodošlo.
Jednako vrijedi i za apartmane ili hotele koje planirate rezervirati.

Dobro provjerite komentare na internetskim stranicama na kojima gosti dijele svoja iskustva.

Nekad je možda naporno biti ovako oprezan. Možda vam se čak doima i suvišnim, ali kratka provjera prije velikih odluka sigurno vam neće odmoći. Dat će vam sigurnost da se možete opustiti i uživati u medenom mjesecu kao svaki drugi zaljubljeni mladenci.

Izvor naslovne fotografije: Canva